Home | Rhodesian Ridgeback vs. Vizsla.. welke verschillen en overeenkomsten hebben ze?

Rhodesian Ridgeback vs. Vizsla.. welke verschillen en overeenkomsten hebben ze?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je een Rhodesian Ridgeback ziet en niet zoveel verstand van honden hebt, is het mogelijk dat je het ras verwart met een Vizsla. Dit zijn echter niet dezelfde honden want gaat hierbij toch echt om twee verschillende rassen. Naast de overeenkomsten in uiterlijk, hebben de honden ook qua karakter een aantal dezelfde kenmerken. Om eerst duidelijk te maken waarin de honden van elkaar verschillen, hebben we een aantal kenmerken tegenover elkaar gezet.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rhodesian Ridgeback nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Ridgeback!

Grootte en gewicht

Beide honden zijn van origine jachthonden en hebben daarom ook een slank en atletisch gebouwd lichaam. Een belangrijk verschil zit in de grootte van de honden. De gemiddelde Vizsla reu heeft een schofthoogte tussen de 58 en 64 centimeter. Een Rhodesian Ridgeback reu is net wat groter met een schofthoogte tussen de 63 en 69 centimeter. Ook tussen de teefjes van beide hondenrassen zit een verschil in grootte: een Vizsla teefje meet tussen de 54 en 60 centimeter, waar een teefje van de Rhodesian Ridgeback een schofthoogte heeft tussen de 61 en 66 centimeter. Ook het gewicht verschilt aardig wat tussen beide hondenrassen. Een Vizsla reu weegt tussen de 20 en 30 kilo, daar waar een Rhodesian Ridgeback reu wel tot 37 kilo kan wegen. De vrouwtjes van beide rassen wegen respectievelijk tussen de 18 en 25 kilo tegenover 32 kilo. Bij beide rassen geldt natuurlijk dat er honden zijn die net wat groter of kleiner zijn en meer of minder wegen maar het verschil is zeker duidelijk te zien. De Rhodesian Ridgeback is bepaald geen stevige of flink gebouwde hond maar de Vizsla is duidelijk slanker.

Vachtkleur en verzorging

De vacht van beide honden is ook anders als je naar de kleur kijkt. Een Rhodesian Ridgeback heeft een licht tarwe of rood tarwe kleurige vacht terwijl de Vizsla een tarwe gele tot lichtbruine vacht kan hebben, die ook nog eens in diverse tinten voorkomt. Voor het vachttype geldt dat de Rhodesian Ridgeback alleen voorkomt met korthaar en dat de Vizsla in twee varianten te vinden is: de hond is er zowel met een kortharige als een langere vacht waarbij de laatste in een soort draadjes gedragen wordt. De draadjes Vizsla heeft een ondervacht en onder zijn kin heeft de hond een soort baard. Voor deze vacht is meer onderhoud vereist dan voor de kortharige varianten.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Rhodesian Ridgeback wordt ook uitgebreid behandeld in Rhodesian Ridgeback Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Sociale honden die prima geschikt zijn als familiehond

Tot zover de uiterlijke kenmerken van beide honden. Wanneer je naar het karakter van beide rassen kijkt, zijn er tal van overeenkomsten te vinden. Om te beginnen zijn beide rassen van origine jachthonden. Tegenwoordig worden ze daarvoor nog nauwelijks ingezet en zijn de honden prima geschikt als familiehond. Beide rassen zijn sociaal, kunnen goed met mensen (ook met kinderen) en andere dieren omgaan. De Vizsla is net wat aanhankelijker dan de Rhodesian Ridgeback en kan slechter tegen alleen zijn. Ze hebben veel energie die ze kwijt kunnen door te rennen, te spelen of lange wandelingen te maken. Beide honden zijn bijzonder intelligent en leren snel.

Honden die veel beweging nodig hebben

Als je voor een van beide hondenrassen kiest, is het belangrijk dat je als baasje ook van actief bezig zijn houdt. Het zijn bepaald geen honden die het grootste deel van de dag binnen liggen te slapen maar die echt veel beweging nodig hebben.

Met een paar korte wandelingen ben je er als baasje echt niet want dan loop je de kans dat je viervoeter zijn energie niet voldoende kwijt kan en zich gaat vervelen of ongewenst gedrag begint te vertonen. Zorg er dus altijd voor dat je veel beweegt met je huisdier en pas de mate van beweging altijd aan de leeftijd van je hond aan.

Zorg voor een groot aanbod aan uitdagingen en de nodige variatie

Dit geldt tevens voor de mate waarin je je viervoeter geestelijke uitdagingen biedt. Kijk daarbij naar de leeftijd van het dier en in welk stadium van de ontwikkeling de hond is. Begin met makkelijke spelletjes en bouw het steeds verder op. Beide rassen zijn bijzonder intelligent en hebben spelletjes zoals bijvoorbeeld puzzels snel door dus zorg voor een groot aanbod met voldoende variatie. Bedenk steeds nieuwe spelletjes om het dier bezig te houden zodat dit zich niet snel gaat vervelen.

Leer alles over jouw lieve Rhodesian Ridgeback

Wil je álles leren over jouw Rhodesian Ridgeback? Bekijk dan ook het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Klein verschil in het gedrag naar vreemden

Een verschil tussen beide honden als je naar het karakter kijkt, zit in het feit dat de Vizsla wel eens wat afstandelijk kan zijn naar vreemden. De Rhodesian Ridgeback is dat ook wel eens maar in mindere mate. Omdat de hond erg slim is, kun je dit er met een goede en vroegtijdige socialisatie prima uitkrijgen.

Voor beide rassen geldt dat een socialisatie en training waarmee je reeds op jonge leeftijd begint, het beste is. Op die manier leert je pup namelijk spelenderwijs al veel en kun je alles wat je huisdier op de training leert, ook thuis toepassen. De Rhodesian Ridgeback kan wat zelfstandiger zijn dan de Vizsla.

Zorg voor een consequente, doch zachte opvoeding

Voor beide hondenrassen geldt dat het slim is reeds met een pup op puppytraining te gaan. Zo geef je je hond een goede start en de beste kans op een goede socialisatie. Voor beide hondenrassen geldt dat deze erg gevoelig zijn en met zachte hand dienen te worden opgevoed.

Toon altijd respect voor het dier en geef je hond de kans alles op zijn eigen tempo te leren. Boos worden, schreeuwen of lelijk doen tegen het dier werkt averechts en kan zelfs voor trauma’s bij je viervoeter zorgen. Een consequente opvoeding is prima maar toon altijd veel geduld en liefde naar het dier. De honden zijn intelligent en leergierig maar opvoeden kost nu eenmaal tijd, bij elk dier.

Verschillen zijn niet al te groot

Beide hondenrassen lijken dus sterk op elkaar als het om het karakter gaat. Qua uiterlijk zijn er dus wat meer verschillen waardoor het niet vreemd is dat mensen soms het verschil tussen beide hondenrassen niet goed zien. Een ding waar je bij het uiterlijk van de honden niet om heen kunt is natuurlijk de ridge op de rug van de Rhodesian Ridgeback.

Deze heeft de Vizsla niet dus dat is wel een heel duidelijk verschil. Een langharige Vizsla onderscheidt zich bovendien een stuk gemakkelijker van de Rhodesian Ridgeback dan de kortharige variant.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rhodesian Ridgeback?

Bekijk dan het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Rhodesian Ridgebacks. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rhodesian Ridgeback wilde weten in één compleet e-book!”

Rhodesian Ridgeback Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw hond!

  • Wil je een Rhodesian Ridgeback kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Ridgeback de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rhodesian Ridgebacks en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Rhodesian Ridgeback Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Rhodesian Ridgeback Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Rhodesian Ridgeback Handboek interessant zal vinden.

Welkom Ridgeback vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!