Home | De verschillen tussen een Rhodesian Ridgeback reu en teef (handige info)

De verschillen tussen een Rhodesian Ridgeback reu en teef (handige info)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je voor jezelf goed bekeken hebt welk hondenras je aanspreekt, wat goed bij jou en je situatie past en welke hond betaalbaar voor je is, kun je op zoek gaan naar een leuke pup of volwassen hond. Je hebt daarbij natuurlijk de keuze uit een teefje of een reu.

Er zijn wat verschillen tussen beide seksen en bij veel mensen maakt het weinig uit of je nu een mannetje of vrouwtje kiest. Het is wel belangrijk om te weten wat de verschillen zijn. Lees deze tekst door zodat je voor jezelf bepalen kunt welke van de twee het beste bij jou past.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rhodesian Ridgeback nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Ridgeback!

Verschil in grootte

De Rhodesian Ridgeback heeft een behoorlijke schofthoogte die bij de teefjes en reuen van het ras niet precies gelijk is. Een vrouwtjeshond van het ras heeft een schofthoogte tussen de 61 en 66 centimeter. Een reu is behoorlijk wat groter en heeft een schofthoogte tussen de 63 en 69 centimeter.

Het gaat natuurlijk bij beide seksen om behoorlijk grote honden waar je als baasje wel de nodige ruimte voor dient te hebben. Het is niet zo dat je voor een teefje met aanzienlijk minder ruimte in huis toe kunt. Het verschil in groot tussen de seksen is wel goed zichtbaar.

Verschil in gewicht

Het verschil in grootte tussen een reu en een teef van de Rhodesian Ridgeback veroorzaakt ook een verschil in gewicht bij beide dieren. Zo wegen de reuen van het ras gemiddeld rond de 37 kilo, waar de teefjes gemiddeld 32 kilo wegen. Dit is natuurlijk een gemiddelde en kan altijd afwijken.

Zo zijn er ook teefjes te vinden die net zoveel wegen als een volwassen reu en andersom komt ook voor. Deze afwijkingen in gewicht zie je ook in de grootte van het dier terug. Hoe dan ook, of je nu een reu of een teef kiest, het blijft een grote hond die aardig wat voer op een dag nodig heeft. Dat is wel belangrijk om rekening mee te houden als je voor dit ras kiest.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Rhodesian Ridgeback wordt ook uitgebreid behandeld in Rhodesian Ridgeback Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Verschil in karakter

Alle honden hebben natuurlijk hun eigen karakter. Het ras heeft kenmerken die bij elke hond voorkomen en er bijzonder karakteristiek voor zijn maar dat maakt nog lang niet alle hondjes hetzelfde. Zeker als je voor een Rhodesian Ridgeback puppy kiest kan het karakter nog alle kanten op want dit is nog volledig in ontwikkeling op dat moment.

Een Rhodesian Ridgeback is vrij lang puppy en is doorgaans pas rond de twee, twee en half jaar echt volledig volwassen. Het leuke aan een pup is natuurlijk dat je deze ziet opgroeien en het karakter zich steeds verder ontwikkelt. We hebben de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet zodat je zelf kunt bepalen wat het beste bij je past. Misschien maakt het wel helemaal geen verschil voor je.

Voor- en nadelen van een teefje

Bij de meeste hondenrassen, waaronder dus ook bij de Rhodesian Ridgeback, is het vrouwtjesdier vaak net even wat kleiner en slanker. Dit verschil bestaat bij dit ras ook maar het is en blijft natuurlijk een grote hond.

Teefjes kunnen nog wel eens wat feller uit de hoek komen dan reuen maar de Rhodesian Ridgeback is een van nature vriendelijke en sociale hond dus dat zal weinig problemen opleveren. Voor beide seksen geldt dat het een zelfstandige hond is die nog wel eens zijn eigen zin wil doen maar dat kan met een goede socialisatie in goede banen geleid worden.

Laat een teefje steriliseren

Een nadeel wanneer je voor een teefje kiest, is dat deze twee maal per jaar loops wordt. Daarbij kan het dier wat bloed verliezen maar daarvoor kun je het een speciaal broekje aantrekken. Het is in deze periodes vooral belangrijk dat je de hond alleen aangelijnd mee naar buiten neemt en bij reuen weghoudt omdat ze anders gedekt kan worden.

Dit is uiteraard alleen mogelijk als het teefje niet gesteriliseerd is. Het is sowieso verstandig dat wel te laten doen. Dan zit je namelijk niet met een onverwacht nestje te kijken maar het is ook beter omdat een sterilisatie bepaalde gezondheidsklachten kan voorkomen bij de hond. Het laten steriliseren van een grote hond zoals de Rhodesian Ridgeback kost je al snel rond de €250 maar dit verschilt ook per dierenarts.

Leer alles over jouw lieve Rhodesian Ridgeback

Wil je álles leren over jouw Rhodesian Ridgeback? Bekijk dan ook het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Voor- en nadelen van een reu

Als je voor een reu kiest, weet dan dat deze wel wat groter is dan het teefje van de Rhodesian Ridgeback. Het is een flinke hond die wel eens wat dominant over kan komen maar het is wel een vriendelijk en sociaal dier.

Wanneer je tijdig begint met de socialisatie en de hond in contact laat komen met andere honden en mensen, kan het een heel vriendelijk dier worden dat met nagenoeg iedereen vrienden wil zijn. Een reu is wel eens wat wilder dan een teefje maar kan tegelijkertijd juist een echte goedzak zijn.

Castreren van een reu

Een reu wil, zeker wanneer hij een loops teefje treft, er nog wel eens achteraan gaan lopen. Houd je hond daarom tijdens het wandelen zoveel mogelijk aangelijnd. Je kunt je reu, mits je er geen nakomelingen mee wilt fokken, het beste laten castreren. Voor een reu heeft dit geen extra voordeel voor de gezondheid maar je loopt dan niet de kans dat hij een teefje dekt.

Als je meer honden hebt van verschillende seksen is castreren of steriliseren altijd aan te raden mits je geen nageslacht wilt krijgen. Castreren is een minder grote ingreep dan steriliseren en zal dus altijd wat voordeliger uitvallen.

Informeer altijd bij andere hondenbezitters of bij de fokker

Misschien kun je zelf nu al bepalen welke sekse het beste bij je past of dat het eigenlijk voor jou niet uitmaakt. Als je naar een nestje gaat kijken, kijk dan met welke pup je een klik hebt. De fokker kan je reeds meer vertellen over het karakter van het beestje.

Vraag ook eens bij andere hondenbezitters van een Rhodesian Ridgeback of zij een teefje of een reu hebben en wat hun ervaringen hiermee zijn. Hiermee kun jij zeker je voordeel doen als je een keuze moet maken.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rhodesian Ridgeback?

Bekijk dan het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Rhodesian Ridgebacks. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rhodesian Ridgeback wilde weten in één compleet e-book!”

Rhodesian Ridgeback Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw hond!

  • Wil je een Rhodesian Ridgeback kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Ridgeback de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rhodesian Ridgebacks en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Rhodesian Ridgeback Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Rhodesian Ridgeback Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Rhodesian Ridgeback Handboek interessant zal vinden.

Welkom Ridgeback vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!