Home | Rhodesian Ridgeback: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

Rhodesian Ridgeback: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 9 minuten

Ben je van plan een hond aan te schaffen maar ben je nog aan het rondkijken welk ras het beste bij jou en je situatie past? Dat is heel verstandig om te doen omdat je zo de beste kans hebt een huisdier te vinden waar je maatjes voor het leven mee wordt en dat perfect binnen je gezin past. Heb je interesse in een grote hond?

Kijk dan zeker ook eens naar de Rhodesian Ridgeback. Het is misschien een ras waar je nog niet eerder van gehoord hebt, dus lees daarom eerst de volgende tekst eens goed door zodat je er mee over te weten komt. Zo kun je voor jezelf bepalen of je het ras leuk vindt en het voor jou geschikt is een dergelijke hond in huis te halen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rhodesian Ridgeback nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Ridgeback!

Hoe komt het ras aan de naam?

De Rhodesian Ridgeback is een hond die in Nederland ook wel bekend staat onder de naam Pronkrug. De hond wordt ook vaak alleen Ridgeback genoemd. De naam Rhodesian Ridgeback bestaat uit twee delen. Het eerste deel, Rhodesian, verwijst naar het land waar het ras ontstaan is, het toenmalige Rhodesië, tegenwoordig bekend als Zimbabwe.

Het land ligt in het zuidoosten van het Afrikaanse continent. Ridgeback staat voor de bijzondere en opvallende streep die het dier op de rug heeft. Deze streep bestaat uit haren die rechtop de rug van het dier staan en een kortharige vacht die tegen de richting in groeit. Deze ridge heeft de hond reeds bij zijn geboorte.

Het ras staat ook bekend onder andere namen zoals de Afrikaanse Leeuwenhond, de Simba Inja en de Shumba Imbwa.

Geschiedenis van het hondenras

Het hondenras kreeg in 1922 pas deze naam maar bestaat al veel langer. De naamgever ervan is F.R. Barnes die in dat jaar de rasstandaard opstelde. Deze rasstandaard werd in 1927 goedgekeurd en de hond heeft tot op de dag van vandaag dezelfde naam behouden.

Het hondenras is een mengeling van oorspronkelijke Afrikaanse honden met rassen die werden meegebracht door de Europese kolonisatoren die naar het continent kwamen en hun honden meebrachten.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Rhodesian Ridgeback wordt ook uitgebreid behandeld in Rhodesian Ridgeback Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Combinatie van verschillende rassen die leidde tot de Rhodesian Ridgeback

Het hondenras is een combinatie van de jachthonden die reeds gehouden werden in Afrika met diverse Europese, Arabische en Aziatische rassen. De Rhodesian Ridgeback heeft kenmerken in zich van de honden die er oorspronkelijk werden ingezet voor de jacht op onder andere leeuwen maar ook voor de bescherming van mensen en de akkers tegen dieren zoals bavianen.

Daarnaast zijn er kenmerken te vinden in het ras van de Deense dog, de Windhond, de Borzoi en de Dalmatiër.

Dappere waakhond die streed tegen leeuwen

De kolonisten uit Europa, die Boeren genoemd werden, zagen al snel in dat de leeuwenhond een prima waakhond was en zetten deze dan ook daarvoor in. De hond was niet groot genoeg om een leeuw daadwerkelijk aan te vallen, maar zorgde ervoor dat deze werd afgemat zodat de mensen hem konden neerschieten als er gevaar vanuit ging.

De hond werd met allerlei rassen gekruist totdat het huidige ras (veel groter dan het oorspronkelijke) ontstond.

Verspreiding van het ras over andere delen van de wereld

De Rhodesian Ridgeback werd in 1928 voor de eerste keer gespot in Europa, toen de hond door de boeren die terugkeerden uit de Afrikaanse koloniën voet aan land zetten in Engeland. Het ras werd daarna ook snel ontdekt door boeren in Amerika waardoor het over de hele wereld verspreid werd.

Men zag in dat de honden prima geschikt waren als waakhond, bepaald niet bang waren en goed konden worden ingezet bij de jacht. Tegenwoordig wordt het ras meer als familiehond gezien want ook daarvoor is het zeker geschikt.

Leer alles over jouw lieve Rhodesian Ridgeback

Wil je álles leren over jouw Rhodesian Ridgeback? Bekijk dan ook het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Van jachthond tot gezelschapshond

Daar waar de hond in vroegere jaren werd ingezet als jachthond, is de Rhodesian Ridgeback tegenwoordig meer een echte gezinshond geworden. De hond is wel waaks en past goed op zijn mensen dus kan zeker ook als waakhond worden ingezet.

Het dier komt wellicht wat lui over maar houdt echt alles wat om hem heen gebeurt goed in de gaten. De hond kan prima omgaan met mensen maar daarvoor is wel een goede socialisatie nodig waar je als baasje het beste zo vroeg mogelijk mee begint.

Uiterlijke kenmerken van de Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback is een grote hond. Het ras is atletisch en slank gebouwd, kan lange wandelingen maken en sportief bezig zijn samen met zijn baasje. De hond is gespierd en weegt daarom ook aardig wat waarbij je al snel aan een gewicht rond de 35 kilo kunt denken.

De hond heeft een slanke, doch diepe borstkas waardoor ze een prima longinhoud hebben. Dit betekent ook dat de honden een goed uithoudingsvermogen hebben. De Rhodesian Ridgeback is een lenige en beweeglijke hond, hetgeen natuurlijk goed van pas kwam om leeuwen voor te blijven.

Tegenwoordig, nu de hond meer als familiehond wordt gehouden, is beweging erg belangrijk voor de viervoeter zodat hij fit blijft en zich niet snel verveelt.

Kop, snuit, neus, ogen en oren

De kop van de Rhodesian Ridgeback heeft een vrij langgerekte snuit. De schedel is vrij breed waardoor de hond een tamelijk flinke kop heeft, maar deze past goed bij de rest van het lichaam. De hond heeft grote oren die de vorm van een driehoek hebben en hangend gedragen worden.

De Rhodesian Ridgeback heeft een scharend gebit. De snuit heeft dezelfde kleur als de rest van de vacht. De ogen en neus van het dieren kunnen verschillende kleuren hebben en variëren naarmate de vachtkleur anders is. Bij een donkere Rhodesian Ridgeback is de neus zwart en zijn de ogen donkerbruin. Heb je gekozen voor een wat lichtere hond? Dan zal deze een wat meer leverkleurige neus hebben en zijn de ogen doorgaans amberkleurig.

Vacht van de Rhodesian Ridgeback

De vacht van de Rhodesian Ridgeback is kortharig en dicht begroeid. De haren van het dier hebben een mooie glans en komen in de kleuren licht tarwe en rood tarwe voor. De meeste honden van dit ras hebben een vacht in één kleur maar het komt ook wel voor dat ze witte vlekken hebben.

Indien deze witte vlekken op de tenen of de vacht daarboven van het dier zitten, is dat voor de rasstandaard geen probleem. Witte vlekken op de buik of boven de poten wordt niet erkend binnen de rasstandaard. De hond kan op zijn snuit, rondom de ogen en op de oren wat donkerder zijn. Dit wordt wel erkend binnen het ras.

De ridge

Het meest in het oog springende fysieke kenmerk van de Rhodesian Ridgeback is natuurlijk de ridge op zijn rug. Deze kan donkerder van kleur zijn maar vaak heeft de ridge dezelfde kleur als de vacht. Deze streep is kenmerkend voor het ras en het dankt er natuurlijk ook zijn naam aan. Deze ridge loopt vanaf de kop over de gehele rug van het dier tot aan de staart.

De haren op de ridge groeien tegen de richting in, dus naar de kop toe. De ridge is niet overal even breed en begint op een plek van het lichaam van de hond die de box wordt genoemd. De streep is daar zo’n vijf centimeter breed. Hoe verder je over de rug gaat naar de staart van het dier toe, hoe smaller de ridge wordt. De ridge begint dus bij de nek van het dier waar deze het breedste is en steeds smaller toeloopt.

Vachtverzorging van de Rhodesian Ridgeback

De vacht van de Rhodesian Ridgeback is kortharig en heeft niet zo heel veel verzorging nodig. Het dier is zo ontwikkeld dat het de vacht zelf prima kan onderhouden en dat deze goed is aangepast aan het droge klimaat in de streek waar de hond oorspronkelijk vandaan komt. De vacht is kort en glad. Als baasje van een Rhodesian Ridgeback is één keer per week de vacht van je viervoeter borstelen dan ook al voldoende. Wanneer je huisdier in de rui is, is het aan te raden de vacht wat vaker te borstelen.

Hierbij dien je te denken aan een paar keer per week. De ridge kun je natuurlijk ook borstelen. Het is daarbij wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat de haren op de ridge in tegenovergestelde richting groeien van de rest van de vacht. Borstel de haren van de hond nooit tegen de richting in maar altijd met de haargroei mee. Je Rhodesian Ridgeback meenemen naar de trimsalon is in ieder geval niet nodig.

Verzorging van de oren en ogen

Naast de vachtverzorging van de Rhodesian Ridgeback zijn er een paar andere punten die extra aandacht nodig hebben bij het ras om te verzorgen. Het gaat hierbij om de ogen, oren, nagels en het gebit van je viervoeter.

Wanner er vuil in of rondom de ogen en oren zit, kun je dit het beste weghalen met behulp van een zacht doekje of wattenstaafje dat je in gekookt water hebt gedompeld. Kijk wel goed uit dat je niet in de ogen van je hond steekt of te ver de oren in gaat. Dat is namelijk nooit goed en kan voor pijn zorgen.

Verzorging van de tanden en nagels

Bij elk hondenras, dus ook bij de Rhodesian Ridgeback, geldt dat het belangrijk is om het gebit schoon en zo gezond mogelijk te houden. Probeer, indien je hond het toelaat, regelmatig de tanden te poetsen of te spoelen. Een goed bot waarmee de tanden kunnen worden gereinigd, is natuurlijk ook prima.

Wanneer je je Rhodesian Ridgeback reeds als puppy laat wennen aan tandverzorging, zal dit op latere leeftijd ook veel makkelijker gaan en weinig problemen opleveren. Als je het zelf kunt, is het verstandig regelmatig de nagels van je Rhodesian Ridgeback te knippen.

Knip hierbij nooit te ver en zorg voor een goede schaar die voor nagelknippen bij honden geschikt is. Wanneer je dit niet zelf durft of het niet goed kunt, ga er dan voor naar de dierenarts of trimsalon.

Karakter van de Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback is een hond die best van een tamelijk luie levensstijl houdt. Het dier is graag bij zijn baasje maar zal niet heel de dag als een schaduw achter je aan lopen maar zeker op zijn tijd ook lekker ergens gaan liggen rusten. De hond is tamelijk relaxed maar zal wel altijd alert blijven.

Bij onraad merkt het dier dit meteen op. Direct aanslaan en wild blaffen zal de Rhodesian Ridgeback niet doen, maar hij beschermt zeker wel zijn mensen. De hond is aanhankelijk, sociaal, kan goed met mensen omgaan en leert snel. Dit komt tevens doordat het een slimme hond is.

Je moet het dier wel de kans geven zijn intelligentie te kunnen ontwikkelen. Dit kan namelijk bij dit ras net even wat meer tijd nodig hebben dan bij andere honden het geval is. De Rhodesian Ridgeback is nu eenmaal wat langer een vrij klunzige pup die tot een relaxte volwassen hond moet opgroeien.

Intelligente hond die op een positieve manier gestimuleerd moet worden

De Rhodesian Ridgeback is slim, houdt wel van bewegen maar moet daarin gestimuleerd worden. Het is daarom belangrijk dat je je huisdier zo jong mogelijk meeneemt naar de hondentraining. De hond dient altijd met respect en zachte hand te worden gesocialiseerd want daarvoor is het ras erg gevoelig.

Beloon je hond als deze het goed doet en doe nooit lelijk tegen het dier als het iets niet meteen snapt of het niet lukt. Hiermee bereik je alleen maar een averechts effect en kan de hond zelfs een trauma oplopen. De Rhodesian Ridgeback heeft veel energie die het dier kwijt moet kunnen door te wandelen, spelen, rennen en dat alles bij voorkeur samen met zijn baasje.

Geef je hond zeker niet de kans lui te worden want dat is niet goed voor het dier. Niet voor zijn uithoudingsvermogen maar ook omdat het ervoor kan zorgen dat je viervoeter zich gaat vervelen. Zorg naast fysieke uitdaging voor voldoende geestelijke uitdaging en breng er de nodige variatie in aan.

Ga naar een erkende fokker als je een Rhodesian Ridgeback pup wilt aanschaffen

Wanneer je een Rhodesian Ridgeback puppy wilt aanschaffen, is het belangrijk dat je naar een erkende en betrouwbare fokker gaat. Op internet kun je vaak al een lijst vinden met fokkers die zijn aangesloten bij een rasvereniging. Dit betekent dat zij fokken volgens de daar geldende regels en dat de gezondheid van het dier altijd voorop staat.

Zo heb jij de beste kans dat je een gezonde pup mee naar huis neemt. Vermijd broodfokkers die enkel voor het geld met dieren fokken. Zij stellen de hond nooit op de eerste plaats en de kans dat je een ziek beestje mee naar huis neemt, is daarbij groot. Dit kost je wel minder maar je wilt natuurlijk wel een gezond huisdier hebben dat nog lang bij je is.

Laat je hond nooit te lang alleen

Voor vrijwel elk hondenras geldt dat dit niet graag lang alleen is. De Rhodesian Ridgeback kan best een tijdje alleen thuis zijn, zeker als je je viervoeter daar reeds als pup aan laat wennen. Zorg er wel voor dat dit nooit te lang is, want je hond zou zich dan wel eens kunnen gaan vervelen hetgeen kan uitmonden in ongewenst gedrag.

De Rhodesian Ridgeback is een aanhankelijke hond die graag bij zijn mensen in de buurt is en ze het liefst heel de dag in de gaten houdt. De hond loopt niet voortdurend achter je aan maar zal je wel goed willen beschermen. Als je een keertje langer van huis bent, neem je hond dan mee of zoek een andere oplossing zodat deze niet te lang alleen is.

Prijs van een Rhodesian Ridgeback

Wanneer je een Rhodesian Ridgeback aanschaft, dien je er rekening mee te houden dat de hond gemiddeld rond de €1500 kost. Dit is een gemiddelde prijs voor een pup van dit ras en het is mogelijk dat je bij de ene fokker net wat meer of minder betaalt dan bij een andere.

Heel grote verschillen zijn er niet want het is een prijs die door de rasvereniging als redelijk en normaal wordt beschouwd. Is de pup die je op het oog hebt veel goedkoper? Dan heb je naar alle waarschijnlijkheid met een broodfokker te maken dus die moet je altijd vermijden. Je betaalt beter de gemiddelde prijs zodat je de zekerheid hebt een gezonde pup mee naar huis te nemen.

Bijkomende kosten voor je Rhodesian Ridgeback

Wanneer je voor een Rhodesian Ridgeback kiest, ben je er natuurlijk nog niet met enkel de aanschaf van het dier. De hond heeft ook allerlei dingen nodig die je moet aanschaffen. Zo zijn er bijkomende kosten die je als baasje maar eenmalig maakt maar ook kosten die steeds terugkomen.

Zo dien je rekening te houden met kosten voor bijvoorbeeld een mand, hondenkussen, riem, bench en speelgoed. De Rhodesian Ridgeback is bepaald geen kleine hond dus hij zal aardig wat voer nodig hebben en natuurlijk moet je ook snoep in huis halen.

De hond moet regelmatig voor een controle naar de dierenarts en heeft medicatie nodig tegen vlooien, teken en wormen. Houd ook rekening met kosten voor training en eventueel opvang als je zelf een tijdje weg bent.

Training en opvoeding Rhodesian Ridgeback

Een Rhodesian Ridgeback is een hond waarmee je als baasje het beste zo jong mogelijk naar de hondencursus gaat. Daar komt je viervoeter in contact met andere dieren en mensen en kan de hond goed gesocialiseerd worden en van alles leren.

Het is belangrijk om er zo vroeg mogelijk mee te beginnen, zodat het dier de kans krijgt alle indrukken die op hem afkomen goed te verwerken en te leren wat gewenst gedrag is. De hond is slim genoeg om snel dingen op te pikken maar kan ook op zijn tijd best dom doen dus het is zaak dat je daarmee rekening houdt. Geef je Rhodesian Ridgeback alle tijd om dingen aan te leren en word niet boos als het niet direct lukt. Het komt allemaal in orde met een consequente doch zachte opvoeding.

Door er vroeg mee te beginnen heb je als baasje op een later tijdstip een lieve, aanhankelijke en gehoorzame Rhodesian Ridgeback. Dat is zeker bij een groot en sterk ras zoals dit erg belangrijk.

Hond die de ruimte nodig heeft

Een praktisch punt waarmee je zeker rekening dient te houden als je voor een Rhodesian Ridgeback kiest, is dat het natuurlijk een grote hond is. Dit betekent dat je deze niet op een appartement of in een kleine woning kunt houden. Dit kan simpelweg niet omdat het dier daar niet voldoende ruimte heeft om een beetje uit de voeten te kunnen.

Een huis met een tuin zodat je viervoeter zich ook buiten kan vermaken, is zeker aan te raden. Zorg er daarnaast voor dat je Rhodesian Ridgeback lekker veel beweging krijgt zodat het dier zich niet snel verveelt en de luie kant niet de overhand krijgt.

Vraag bij de fokker om meer informatie

Het is belangrijk dat je als toekomstig hondenbezitter natuurlijk wel weet hoe het ras in elkaar steekt. Zo kun je namelijk ook het beste bepalen of dit bij je past. Je kunt zelf al aardig wat informatie op internet vinden maar stel zeker ook je vragen aan een goede fokker. V

ergeet niet om mensen te raadplegen die reeds een Rhodesian Ridgeback hebben, want ook zij kunnen je veel over het hondenras vertellen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rhodesian Ridgeback?

Bekijk dan het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Rhodesian Ridgebacks. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rhodesian Ridgeback wilde weten in één compleet e-book!”

Rhodesian Ridgeback Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw hond!

  • Wil je een Rhodesian Ridgeback kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Ridgeback de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rhodesian Ridgebacks en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Rhodesian Ridgeback Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Rhodesian Ridgeback Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Rhodesian Ridgeback Handboek interessant zal vinden.

Welkom Ridgeback vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!