Home | Over het karakter van de Rhodesian Ridgeback

Over het karakter van de Rhodesian Ridgeback

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Rhodesian Ridgeback is een van origine goede waakhond en wordt daarvoor nog altijd ingezet. De hond kan goed een groot terrein bewaken zonder daarvoor een commando nodig te hebben van zijn baasje want hij is zelfstandig genoeg om dit klusje, en nog meer klussen, op te knappen.

De hond is niet zozeer een dier dat voor zijn baasje werkt maar er meer mee samenwerkt om wat te doen. Hiervoor dien je de Rhodesian Ridgeback wel goed te socialiseren en op te voeden zodat hij niet altijd zijn eigen zin doet want daar is de hond zeker ook sterk in.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rhodesian Ridgeback nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Ridgeback!

Tamelijk eigenwijze hond die nog lang puppy is

De Rhodesian Ridgeback is naast zelfstandig behoorlijk eigenwijs dus dat is zeker iets waar je bij de socialisatie van het ras rekening mee moet houden. Hiermee kun je dan ook het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen als de hond nog een puppy is.

Het ras maakt wel een langere puppytijd door dan de meeste honden en het duurt vaak wel twee tot tweeënhalf jaar voordat de hond echt volwassen is. Pas na die tijd zijn de honden echt volledig geestelijk ontwikkeld maar dit is zeker niet te wijten aan gebrek aan intelligentie want de Rhodesian Ridgeback is juist een zeer slimme hond. Het duurt gewoon allemaal net even wat langer bij dit ras maar zo zit de hond nu eenmaal in elkaar.

Gevoelige hond die positief en rustig behandeld moet worden

Zowel de pups als de volwassen honden zijn gevoelige types dus daar dien je als baasje rekening mee te houden. Als je je pup socialiseert moet je daarin als baasje wel consequent zijn maar niet te streng want de hond is erg gevoelig voor negatieve stemmingen en handelingen.

Schreeuwen of lelijk tegen de hond doen als hij iets niet goed doet is uit den boze, want daarmee bezorg je de pup alleen maar een trauma waarmee hij heel zijn leven rond zal lopen dus dat is niet goed. De Rhodesian Ridgeback dient altijd met liefde, veel vriendelijkheid en rustig behandeld te worden.

Doet de hond het goed? Dan mag daarvoor een beloning zeker niet ontbreken want zo leert de slimme hond heel snel wat wel en wat niet gewenst is qua gedrag.

Goede waakhond die het baasje in de gaten houdt en beschermt

Een Rhodesian Ridgeback is een goede waakhond en zijn postuur werkt daar natuurlijk ook prima aan mee. De hond is graag bij zijn eigen mensen, mede om deze te beschermen maar dat wil niet zeggen dat hij je daarbij op de voet volgt.

Zonder dat jij het echt goed in de gaten hebt, let de hond op je en mocht er wat gebeuren dat hem niet aanstaat of wil iemand zijn baasje wat aandoen, dan kun je er altijd op rekenen dat de hond er staat om je te helpen en te beschermen.

De hond kan soms wel een tamelijk luie indruk wekken en lekker liggen te relaxen maar verliest zijn baasje daarbij echt geen ogenblik uit het oog. Ze zijn slim en zelfstandig genoeg om het direct in de gaten te hebben als er gevaar dreigt.

Let op: Het karakter van jouw Rhodesian Ridgeback (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Rhodesian Ridgeback Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Houd je Rhodesian Ridgeback alert en voorkom verveling

De pups zijn tamelijk levendig en erg energiek bij dit ras en kunnen soms zelfs een beetje dom of onhandig overkomen maar ook dit wordt zeker niet veroorzaakt door een gebrek aan intelligentie want ze zijn van jongs af aan echt al slim.

Het is daarom ook belangrijk dat je hond goed gestimuleerd wordt in zijn gedrag en ook op verschillende manieren voldoende uitdaging krijgt om verveling tegen te gaan. Op die manier houd je de hond scherp en alert en voorkom je dat hij vervelend gedrag gaat vertonen of dat hij heel de dag ligt te luieren.

Dit mag natuurlijk best eens op zijn tijd maar de hond is van oorsprong wel een jachthond en dat instinct mag zeker nog getriggerd worden. Je hoeft ook echt niet raar op te kijken als de hond ineens achter een kleine prooi aan rent.

Zorg voor fysieke en geestelijke uitdaging

Het is belangrijk dat je met Rhodesian Ridgeback regelmatig lange wandelingen onderneemt. Dit kan de hond fijn samen met het baasje doen en dat vindt hij erg prettig. De hond heeft een goed uithoudingsvermogen dus zorg ervoor dat je geruime tijd met hem wandelt, rent en speelt.

De hond is ook intelligent en energiek genoeg om spelletjes te doen en te apporteren dus het is belangrijk hem ook op die manier uit te dagen. Zorg voor voldoende variatie in spelletjes zodat deze niet snel gaan vervelen en je hond zijn belangstelling verliest. De Rhodesian Ridgeback doet heel graag spelletjes maar wil er nog wel eens snel op uitgekeken raken.

Indien je dan een gevarieerd en uitgebreid aanbod hebt, is dat voor de hond veel leuker. Er zijn tal van soorten hondenspeelgoed te koop maar je kunt zelf ook prima het een en ander maken waarmee je huisdier zich vermaakt.

Leer alles over het karakter van jouw Rhodesian Ridgeback

Wil je alles weten over het karakter van jouw Rhodesian Ridgeback? Bekijk dan ook het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Ga met de hond naar de hondensport

Als je een Rhodesian Ridgeback pup hebt, is het slim ermee naar cursus of hondentraining te gaan. De hond leert zo snel van alles en nog wat aan, mede doordat hij daarvoor slim genoeg is, waarvan hij op latere leeftijd alleen maar plezier zal hebben en dat voor jou als baasje ook prettig is omdat je dan een goed gesocialiseerde hond hebt.

Doe je met de hond aan hondensport? Dan zal hij dat zeker prettig vinden maar begin makkelijk en bouw het steeds verder op. Zo krijgt de hond de kans eraan te wennen en kun jij bekijken wat hij leuk vindt om te doen.

De pup heeft sowieso al aardig wat tijd nodig om volwassen te worden bij dit ras dus het is zaak dat hij alle indrukken op zijn eigen tempo en manier kan verwerken. Wil je te snel dan kan dit traumatiserend werken voor je hond dus het is belangrijk dat je je hond alles op zijn eigen tempo laat ontdekken en uitvoeren.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rhodesian Ridgeback?

Bekijk dan het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Rhodesian Ridgebacks. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rhodesian Ridgeback wilde weten in één compleet e-book!”

Rhodesian Ridgeback Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw hond!

  • Wil je een Rhodesian Ridgeback kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Ridgeback de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rhodesian Ridgebacks en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Rhodesian Ridgeback Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Rhodesian Ridgeback Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Rhodesian Ridgeback Handboek interessant zal vinden.

Welkom Ridgeback vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!