Home | Soorten en kruisingen met Rhodesian Ridgeback

Soorten en kruisingen met Rhodesian Ridgeback

⏱ Leestijd: 5 minuten

Een Rhodesian Ridgeback is een grote hond dus wanneer ermee gekruist wordt, zal dit zeker niet met al te kleine andere hondenrassen zijn. Als je ervoor naar een fokker gaat, zorg er dan altijd voor dat deze betrouwbaar is en op de juiste manier fokt. Bij rashonden zijn goede fokkers vaak aangesloten bij een rasvereniging zodat ze zich aan de daar geldende regels dienen te houden.

Bij een kruising ligt dit wat moeilijker omdat deze maar zelden als officieel erkend wordt en er dus geen rasvereniging voor is. Je kunt dan vaak wel bij een hobbyfokker terecht en deze zijn er zeker ook heel goede die de gezondheid van het dier altijd vooropstellen en dat is het allerbelangrijkste.

Broodfokkers die alleen maar voor het geld dieren fokken dien je altijd te vermijden, omdat de kans dat je een ziek diertje meeneemt naar huis dan groot is en er niet op de juiste manier met de dieren is omgegaan of voor ze gezorgd is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rhodesian Ridgeback nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Ridgeback!

Kruisingen met de Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback is als raszuivere hond een mooi ras om te zien en staat ook wel bekend onder de naam pronkhond. De ridge is de kenmerkende streep die je op de rug van de hond ziet zitten. Als de hond met een ander ras wordt gekruist, bestaat de kans dat deze streep ook verschijnt maar dat ligt er maar aan welk van de twee rassen dominant is.

Dit geldt natuurlijk altijd voor het uiterlijk maar zeker ook voor het karakter van een kruising. Van tevoren is moeilijk te voorspellen naar welke hond de kruising het meeste neigt en wat het eindresultaat zal zijn. Er zijn niet zoveel andere hondenrassen die met een Rhodesian Ridgeback worden gekruist (in ieder geval toch niet bewust) maar er zijn er wel een aantal te vinden.

Het ras wordt bijvoorbeeld gekruist met de volgende honden:
– Duitse Herder (kruising heet een Duitse Ridgeback)
– Weimaraner

Rhodesian Ridgeback X Duitse Herder

De kruising tussen deze twee hondenrassen levert een Duitse Ridgeback op, zoals deze wordt genoemd. Het is een kruising die niet voor iedereen die een hond wil aanschaffen geschikt is en het beste past bij mensen met reeds de nodige ervaring met honden.

Deze kruising heeft een baas nodig die hem goed traint en dit ook op een bijzonder consistente manier doet, zodat de hond goed gehoorzaamt en weet wat er wel en niet kan en mag. Het is het beste om met deze kruising dan ook zo jong mogelijk naar de training te gaan. Daar heeft niet alleen de hond maar zeker ook het baasje baat bij, met name als de hond ouder wordt.

Hond met een eigen wil die veel ruimte en beweging nodig heeft

De kruising is een hond met een eigen wil, is onafhankelijk en kan zelf ook echt dingen doen zonder dat hij daarvoor een commando krijgt. Als je de hond met het nodige respect behandelt en er goed voor bent, is hij zeer beschermend naar zijn baasje toe. Hij is dan ook zeer loyaal aan zijn eigen mensen maar kan tegen vreemden wel wat afstandelijk zijn.

Omdat beide hondenrassen die eraan ten grondslag liggen van veel beweging en jagen houden, is het belangrijk dat ze daartoe echt de gelegenheid krijgen. Zowel binnen als buiten heeft deze bepaald niet kleine kruising echt de ruimte nodig om zich te kunnen bewegen en zich niet te vervelen dus voldoende uitdaging is tevens noodzakelijk om destructief gedrag te voorkomen.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Rhodesian Ridgeback (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Rhodesian Ridgeback Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Mogelijk uiterlijk van de kruising

Hoe de kruising eruit komt te zien, is vaak even afwachten maar het kan werkelijk allerlei bijzondere resultaten opleveren. Gezien het feit dat zowel de Duitse Herder als de Rhodesian Ridgeback bruin zijn, zal de kruising zeker deze kleur hebben maar kunnen er ook donkere en zelfs zwarte accenten in de vacht zitten die van de Herder afkomstig zijn.

De oren zijn een verhaal apart: deze kunnen hangend zijn zoals bij de Rhodesian Ridgeback maar rechtopstaand zoals bij een Duitse Herder is tevens mogelijk. Er zijn zelfs kruisingen bekend met twee verschillende oren dus dat is wel heel bijzonder om te zien.

De lengte van de vacht zal waarschijnlijk ergens het midden houden tussen kort en lang, mede afhankelijk van welk ras daarbij de overhand heeft.

Rhodesian Ridgeback X Weimaraner

Wanneer een Weimaraner met een Rhodesian Ridgeback wordt gekruist, levert dat een mooie en flinke hond op. Deze kruising is gespierd en houdt veel van beweging. De hond zit barstensvol energie die hij kwijt moet dus veel wandelen, rennen en spelen zijn aan te bevelen om verveling tegen te gaan.

Deze hond zal ook de nodige uitdaging daarvoor nodig hebben. De kruising is een zelfstandige hond die een goede training nodig heeft om te gehoorzamen en gesocialiseerd te worden maar je hebt er dan wel een fijne hond aan die goed waakt voor de baas en deze beschermt. De hond is niet geschikt voor mensen die nog niet eerder een hond hebben want met name de training (waarvoor de kruising zeker intelligent genoeg is om deze goed en snel te doen) vereist de nodige discipline, zeker ook van het baasje.

Wat voor kleur de vacht van de hond krijgt en wat de andere uiterlijke kenmerken zijn, is afwachten bij de mix. Het zou natuurlijk leuk zijn als je hond de bijzondere grijze kleur van de Weimaraner krijgt maar het resultaat kan net zo goed bruin zijn. Indien de zwarte ridge er dan op de rug opzit, is het nog altijd een slanke hond met een apart uiterlijk.

Raszuivere Rhodesian Ridgeback

Veel fokkers en leden van de rasvereniging streven naar een zo zuiver mogelijk hondenras dus daarom is het soms wat moeilijker een kruising te vinden. Je kunt er wellicht wel bij een hobbyfokker voor terecht maar houd er rekening mee dat je dan altijd goed dient te kijken of deze betrouwbaar is en het beste met de hondjes voor heeft.

Er zijn tal van broodfokkers te vinden die enkel en alleen voor het geld honden fokken en verkopen en die niet naar de gezondheid van het beestje omkijken. Deze dien je zeker te vermijden. Een goede hobbyfokker heeft niets te verbergen, daar ben je welkom om een beestje uit te komen zoeken en kun je direct zien hoe het ermee gaat en onder wat voor omstandigheden ze leven.

Een goede fokker kan je zeker ook al een en ander over het karakter van de kruising vertellen en dan kun je zien hoe de pups eruit zien.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Rhodesian Ridgeback

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Rhodesian Ridgeback? Bekijk dan ook het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Karakter van de puppy is nog in ontwikkeling

Als je een puppy aanschaft die een kruising is met een Rhodesian Ridgeback en een ander hondenras, dan kun je er zeker van zijn dat het een flinke hond wordt die veel beweging en uitdaging nodig heeft. Het is zeker geen kruising die voor beginners geschikt is, onafhankelijk van welke genen het sterkste zijn vertegenwoordigd.

De Rhodesian Ridgeback is een geweldige hond om te hebben maar houd er wel rekening mee dat deze veel beweging, ruimte en aandacht nodig heeft en graag werkt. Zoek je een schoothondje of een gezellig maatje om te knuffelen? Dan ben je niet aan het juiste adres bij dit soort hond, ook niet als het een kruising is.

Een puppy kruising groeit natuurlijk nog verder op in de tijd dat deze bij jou in huis is. Dit betekent niet enkel dat hij dan groter wordt maar ook dat het karakter nog verder gevormd wordt. Als de hond nog maar een puppy is, is het karakter nog in ontwikkeling en kan de fokker er al aardig wat over zeggen maar welke kant het precies op gaat, is voor jou als baasje nog afwachten. De ouder die het meest dominant is bij de kruising zal de doorslag geven bij de vorming van het karakter van de hond.

Wanneer je voor een volwassen kruising kiest

Kies je voor een volwassen hond om te kopen, zoals bijvoorbeeld in een asiel? Dan zitten daar vaak ook kruisingen. Een voordeel daarvan is dat ze je kunnen vertellen wat het karakter van de hond is en hoe je daarmee om dient te gaan. Een volwassen hond die de nodige training heeft gehad kan reeds veel, is zindelijk en hoef je niet meer van alles te leren.

Bij een Rhodesian Ridgeback kan dit betekenen dat je een zelfstandige hond aanschaft die zeer waaks is en zijn baasje goed beschermt. Indien dit in de genen van de kruising zit, zal deze dat zeker ook voor je doen. Een pup moet je eerst goed opvoeden en trainen maar zie je natuurlijk wel van jongs af aan opgroeien, dus dat is leuk.

Een volwassen hond verdient even goed een kans op een fijne plek om te wonen natuurlijk. Een Rhodesian Ridgeback heeft nogal wat tijd nodig om echt goed volwassen te worden dus als de kruising deze genen heeft en je een vrij jonge hond in huis haalt, houd er dan rekening mee dat het even kan duren voordat je pup volwassen is en zich daar ook naar gedraagt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rhodesian Ridgeback?

Bekijk dan het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Rhodesian Ridgebacks. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rhodesian Ridgeback wilde weten in één compleet e-book!”

Rhodesian Ridgeback Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw hond!

  • Wil je een Rhodesian Ridgeback kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Ridgeback de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rhodesian Ridgebacks en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Rhodesian Ridgeback Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Rhodesian Ridgeback Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Rhodesian Ridgeback Handboek interessant zal vinden.

Welkom Ridgeback vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!