Home | De rug van de Rhodesian Ridgeback: hoe zit het met die ridge?

De rug van de Rhodesian Ridgeback: hoe zit het met die ridge?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het meest in het oog springende kenmerk van de Rhodesian Ridgeback en waaraan je de hond van dit ras ook altijd kunt herkennen, is uiteraard de ridge die op de rug van het dier aanwezig is. Deze is onlosmakelijk met het ras verbonden en zal de hond ook vrijwel altijd hebben.

Er worden wel honden zonder ridge geboren maar dit is eerder uitzondering dan regel. Het dier dankt er bovendien zijn naam aan maar dat zal je zeker niet verbazen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rhodesian Ridgeback nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Ridgeback!

Slanke en atletische hond

De rug van de Rhodesian Ridgeback zelf is lang en slank. Deze loopt vrij recht en het gaat bij dit ras om een atletische hond. Het is een gespierde hond en omdat deze groot is, weegt het dier ook aardig wat. Dit is niet direct te zien want het is niet bepaald een stevig gebouwde hond. De kenmerkende ridge loopt over de gehele rug van de hond heen maar is niet overal even breed.

Kenmerken van de ridge bij het hondenras

Als je vanaf de kop van de hond naar de staart gaat, is de ridge aan het begin zo’n 5 centimeter breed. Deze wordt smaller naarmate je verder naar het einde van ridge, bij de staart van het dier komt. De ridge heeft nagenoeg dezelfde kleur als de rest van de vacht van de Rhodesian Ridgeback.

Het beginpunt van de ridge wordt ook wel box genoemd. De haren die op de streep op de rug van het dier groeien, staan rechtop en groeien tegen de richting in. De vacht van de hond is verder kortharig maar deze haren zijn in kruinen wel wat langer.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Rhodesian Ridgeback wordt ook uitgebreid behandeld in Rhodesian Ridgeback Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Verzorging van de ridge en de rest van de vacht

Als je de hond borstelt, hoef je dat niet zo vaak te doen. De Rhodesian Ridgeback heeft namelijk niet zoveel vachtverzorging nodig. Eenmaal in de week de vacht van je huisdier borstelen is wel voldoende bij dit ras.

Wanneer je hond in de rui is, is het aan te raden deze wat vaker te borstelen zodat de losse haren niet voor irritatie kunnen zorgen. De ridge kun je ook borstelen. Het is daarbij wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je niet tegen de richting van de haren in borstelt. Kijk goed welke kant de haren op de ridge op groeien en borstel daarmee mee.

Borstelen en wassen van de Rhodesian Ridgeback

Wanneer je ervoor kiest de rug, de ridge en de rest van de vacht van de Rhodesian Ridgeback te borstelen, neem daar dan altijd een borstel voor die geschikt is voor dit type vacht. Mogelijk heb je voor de kruien van de ridge een net even wat andere borstel nodig.

Bespaar nooit op vachtverzorgingsproducten zoals borstels maar koop goede zodat je de vacht niet alleen prima kunt verzorgen maar tevens je hond geen pijn doet.

Wassen mag op zijn tijd ook maar de Rhodesian Ridgeback houdt niet zo van water dus doe dit zeker niet te vaak. In de regen lopen vindt het dier al zelden een succes dus een complete wasbeurt zal hem zeker niet zo bevallen. Doe je het toch? Gebruik dan altijd een milde hondenshampoo of neem je hond mee naar een trimsalon of plek waar ze gespecialiseerd zijn in het wassen van dieren.

Bouw het uithoudingsvermogen rustig op

De rug van de Rhodesian Ridgeback is vrij lang en slank. Het dier is atletisch gebouwd en ondanks het feit dat het een grote hond is, is deze zeer wendbaar en ook snel. Het ras is natuurlijk ook juist daarom zo geschikt om te gebruiken voor de jacht. Als je een Rhodesian Ridgeback in huis neemt, dien je er zeker rekening mee te houden dat je een energieke hond hebt die veel beweging nodig heeft. Dit betekent lange wandelingen maken samen met je hond, deze veel laten rennen en spelen en de nodige uitdaging aanbieden.

De Rhodesian Ridgeback heeft een groot uithoudingsvermogen maar dit dient wel opgebouwd te worden. Zorg altijd dat je hond zich niet overbelast want dat kan de nodige gezondheidsproblemen opleveren.

Leer alles over jouw lieve Rhodesian Ridgeback

Wil je álles leren over jouw Rhodesian Ridgeback? Bekijk dan ook het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Slanke en wendbare hond met veel energie

Een Rhodesian Ridgeback is een hond die makkelijk wendbaar en ook bijzonder snel is. De hond is daarom uitermate geschikt voor het lopen van parcoursen zoals bij de hondensport veel gedaan wordt. Denk niet dat je huisdier dit door zijn grootte niet kan, want het is juist wel goed mogelijk.

De hond moet natuurlijk wel voldoende ruimte krijgen en niet alleen maar kleine hindernissen of bijvoorbeeld tunnels waar hij niet doorheen past maar daarmee kan altijd rekening gehouden worden.

Wanneer je met Rhodesian Ridgeback naar de hondentraining gaat, bekijk dan altijd goed wat je huisdier leuk vindt om te doen. Zo kun je zelf ook dingen in huis halen waarmee je hond zich thuis kan vermaken.

Pas de beweging aan de leeftijd van het dier aan

De Rhodesian Ridgeback groeit van een kleine pup op tot een volwassen hond die vaak wel rond de 35 kilo weegt. Houd er daarom altijd rekening mee dat je je pup niet overbelast wanneer deze nog in de groei is.

Bouw de hoeveelheid beweging die de hond krijgt rustig op en zorg ervoor dat het lichaam en de spieren van je huisdier zich op een normale en gezonde wijze kunnen ontwikkelen. Zo krijg je een krachtige en sterke Rhodesian Ridgeback die graag zal bewegen en dit ook zonder pijn kan doen.

Bewegen is belangrijk en gezond voor mens en dier

Een volwassen Rhodesian Ridgeback is nog wel eens graag een keertje lekker lui. Dit betekent dat je als baasje ervoor moet zorgen dat je de hond voldoende stimuleert om te bewegen. Hierdoor bouwt het dier niet alleen uithoudingsvermogen op maar kan het tevens zijn energie kwijt en zal er niet snel verveling toeslaan.

Als je een Rhodesian Ridgeback aanschaft, is het belangrijk dat je als baasje zelf ook veel van beweging houdt zodat jullie samen veel activiteiten kunnen ondernemen. Het is voor zowel mens als dier belangrijk om voldoende te bewegen en er is natuurlijk niets zo leuk als dit samen te doen met je huisdier.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rhodesian Ridgeback?

Bekijk dan het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Rhodesian Ridgebacks. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rhodesian Ridgeback wilde weten in één compleet e-book!”

Rhodesian Ridgeback Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw hond!

  • Wil je een Rhodesian Ridgeback kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Ridgeback de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rhodesian Ridgebacks en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Rhodesian Ridgeback Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Rhodesian Ridgeback Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Rhodesian Ridgeback Handboek interessant zal vinden.

Welkom Ridgeback vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!