Home | Rhodesian Ridgeback zonder ridge: bestaat dat?

Rhodesian Ridgeback zonder ridge: bestaat dat?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het meest kenmerkende van de Rhodesian Ridgeback is natuurlijk de ridge die het dier midden op de rug heeft. Er worden ook hondjes geboren die helemaal geen ridge hebben maar toch raszuiver zijn.

Deze zal op latere leeftijd ook niet meer verschijnen want als de hond de streep niet heeft bij de geboorte, komt deze ook niet meer. Dit is geen enkel probleem voor de gezondheid van de hond en het dier wordt er zeker niet minder om.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rhodesian Ridgeback nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Ridgeback!

Rhodesian Ridgeback zonder ridge: wat zijn de consequenties?

Het komt regelmatig voor dat er Rhodesian Ridgeback puppy’s geboren worden die geen streep op de rug hebben die loopt vanaf de nek tot aan de staart van het dier. Dit is totaal geen probleem maar als je met de hond naar shows gaat, kan deze daar mogelijk wel gediskwalificeerd worden voor het ontbreken van de ridge. Een Rhodesian Ridgeback zonder ridge kan ook niet worden ingezet om raszuivere honden mee te fokken want de kans dat de pups geen streep hebben, is daarbij te groot.

De streep lijkt wat dichter tegen de huid aan te liggen maar is daarom ook zo opvallend. Er zijn diverse patronen die zijn toegestaan voor de ridge. Wil je weten of jouw Rhodesian Ridgeback een patroon heeft dat wordt erkend? Dan kun je daarvoor altijd even op internet kijken. De niet erkende patronen staan er uiteraard ook bij.

Hoe ziet de ridge eruit?

De ridge begint bij de nek van het dier en start in twee kruinen. Op dat punt is de ridge vaak zo’n vijf centimeter breed en deze loopt smaller toe naarmate deze verder naar de staart toe gaat. Er kunnen nog meer kruinen in zitten bij de hond. Het bijzondere aan deze opvallende ridge is dat de haren ervan precies in tegenovergestelde richting groeien als de rest van de vacht.

Dit is wel een belangrijk punt om rekening mee te houden bij de vachtverzorging. Je dient een hond nooit tegen de haren in te borstelen, dus let goed op als je eenmaal bij de ridge bent aanbeland. De kruinen zijn langer dus deze kun je ook prima borstelen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Rhodesian Ridgeback wordt ook uitgebreid behandeld in Rhodesian Ridgeback Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Niet de enige hond met een dergelijke ridge

De ridge heeft meestal dezelfde kleur als de rest van de vacht van de hond maar doordat de haren precies de andere kant op groeien, zie je een duidelijke scheiding tussen de ridge en de vacht ontstaan. Soms is de ridge wat donkerder waardoor deze nog eens extra goed opvalt. De Rhodesian Ridgeback is niet de enige hond met een dergelijke kenmerkende ridge.

De Thai Ridgeback heeft deze ook maar dat zal je waarschijnlijk niet verbazen als je de naam van deze hondensoort ziet staan.

Afwijkende kleuren komen ook voor

Het is wel een feit dat de ridge er enkel om cosmetische redenen op zit. Het is zeker niet zo dat de hond minder gezond of minder mooi is als deze ontbreekt maar het is dan gewoon een schoonheidsfoutje. Dat kan altijd gebeuren. Dit is hetzelfde wanneer je naar de vachtkleur van de Rhodesian Ridgeback kijkt.

Licht tarwe en rood tarwe zijn erkende kleuren binnen het ras maar er komen ook wel eens pups ter wereld met een afwijkende kleur. Deze worden niet bewust zo gefokt maar komen nu eenmaal wel gewoon voor. Dat doet niets af aan de gezondheid van het dier maar afwijkende kleuren worden niet erkend binnen de rasstandaard.

Leer alles over jouw lieve Rhodesian Ridgeback

Wil je álles leren over jouw Rhodesian Ridgeback? Bekijk dan ook het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Kies niet alleen op uiterlijk maar kijk of je een klik met de hond hebt

Als je als toekomstig baasje naar een nestje Rhodesian Ridgeback puppy’s gaat kijken, is het belangrijk dat je voor jezelf eerst bepaalt wat je doel is met het dier. Haal je de puppy in huis voor de gezelligheid en om er allerlei leuke dingen mee te ondernemen? Dan maakt het niet zoveel uit of het dier nu wel of geen ridge heeft.

Wil je echter met de Rhodesian Ridgeback naar shows of ermee gaan fokken? Dan dien je wel voor een puppy met de kenmerkende streep te kiezen. Als je een pup ziet waarmee je een echte klik hebt, dan dient dat de doorslag te geven bij je keuze. Uiterlijk is leuk en natuurlijk is dat het eerste waar je naar kijkt maar een klik is het allerbelangrijkste.

Houd daar altijd rekening mee als je je toekomstige huisgenootje gaat uitkiezen.

Wel of geen streep heeft geen invloed op het karakter van de Rhodesian Ridgeback

Wanneer je een Rhodesian Ridgeback in huis haalt als pup, zorg er dan voor dat je alles wat je maar nodig hebt, reeds in huis hebt voordat het dier arriveert. Zo voelt het beestje zich welkom en zal het snel wennen. De Rhodesian Ridgeback zonder streep heeft natuurlijk precies hetzelfde karakter als zijn soortgenootjes met een ridge. Dit doet daar niets aan af.

Het is een slimme, energieke en bijzonder sociale hond die goed kan opschieten met mensen en andere honden, mits goed en tijdig gesocialiseerd. Ga zo vlug mogelijk met je pup op hondencursus zodat het dier soortgenootjes leert kennen en goed gesocialiseerd wordt.

De hond is als pup natuurlijk nog niet zo groot maar je wilt immers, wanneer deze eenmaal volwassen en flink uit de kluiten gewassen is, ook nog altijd een gehoorzame hond hebben. Het is een prima waakhond maar het dier zal zeker niet overdreven blaffen of lelijk doen als het onraad bespeurt.

Laat een hond nooit te lang alleen

Als je voor een Rhodesian Ridgeback kiest, zorg dan dat je voldoende tijd hebt om de pup goed te trainen en op te voeden maar ook om veel leuke dingen samen met je nieuwe huisgenootje te ondernemen. Als je een Rhodesian Ridgeback neemt, heb je uiteraard veel ruimte nodig omdat het een grote hond wordt maar beweging is ook erg belangrijk voor het dier.

Geen enkele hond is graag lange tijd alleen, ook de Rhodesian Ridgeback niet. Een hond is een verantwoordelijkheid die je aangaat voor langere tijd en je dient altijd zo goed mogelijk voor het dier te zorgen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rhodesian Ridgeback?

Bekijk dan het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Rhodesian Ridgebacks. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rhodesian Ridgeback wilde weten in één compleet e-book!”

Rhodesian Ridgeback Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw hond!

  • Wil je een Rhodesian Ridgeback kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Ridgeback de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rhodesian Ridgebacks en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Rhodesian Ridgeback Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Rhodesian Ridgeback Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Rhodesian Ridgeback Handboek interessant zal vinden.

Welkom Ridgeback vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!