Home | Groeicurve Rhodesian Ridgeback: hoe werkt de groei precies?

Groeicurve Rhodesian Ridgeback: hoe werkt de groei precies?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je voor een Rhodesian Ridgeback puppy kiest, haal je natuurlijk een kleine hond in huis omdat deze doorgaans pas een week of tien is als je deze ophaalt. Kleine pups worden echter snel groot dus dat is zeker wel iets om rekening mee te houden als je voor een groot ras zoals de Rhodesian Ridgeback kiest.

We hebben voor je op een rijtje gezet wat belangrijk is om rekening mee te houden als je voor een puppy kiest en wat het dier zoal kan wanneer dit een bepaalde leeftijd bereikt heeft.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rhodesian Ridgeback nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Ridgeback!

Hond die na ruim een jaar een volwassen lichaam heeft

De Rhodesian Ridgeback is, wanneer deze oud genoeg is om het nest te verlaten nog niet zo groot en weegt dan gemiddeld zo rond de vijf pond. De meeste Rhodesian Ridgebacks komen snel aan in gewicht en groeien hard totdat ze als volwassen hond een gewicht rond de 35 kilo bereikt hebben.

Dit kan natuurlijk wat verschillen want niet iedere hond wordt even groot of even zwaar. Het lichaam van de Rhodesian Ridgeback groeit vrij snel, zeker in het begin waarin je de pup wekelijks ziet aankomen. Rond de veertien maanden is de Rhodesian Ridgeback fysiek wel volgroeid maar zeker qua karakter nog geen volwassen hond. Dit kan bij het ras nog wel duren totdat je Rhodesian Ridgeback twee tot twee en half jaar oud is.

Hond die op zijn eigen tempo leert

De Rhodesian Ridgeback is een intelligente hond en om juist deze reden duurt het wat langer dan bij de meeste hondenrassen voordat het dier ook geestelijk gezien volwassen is. Het dier dient nu eenmaal goed de kans te krijgen om alle indrukken die op hem afkomen op de juiste manier en in het eigen tempo te verwerken.

Nu is de Rhodesian Ridgeback erg leergierig en welwillend om te leren, dus het is echt wel zo dat je je viervoeter veel kunt leren en allerlei uitdagingen kunt bieden. Het is daarbij essentieel om de uitdaging aan de leeftijd van de hond aan te passen.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Rhodesian Ridgeback (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Rhodesian Ridgeback Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Ga reeds met een pup naar de training

Een Rhodesian Ridgeback puppy neem je het beste zo jong mogelijk mee naar de hondentraining. Er zijn zeker ook puppycursussen waar je met je viervoeter terecht kunt. Op de cursus komt je huisdier in contact met andere mensen en leert soortgenootjes kennen.

De Rhodesian Ridgeback is een leergierige hond die graag van alles voor en samen met zijn baasje zal doen dus leren zal geen probleem zijn voor deze intelligente viervoeter. Het is wel belangrijk dat je daarbij geduld hebt want een hond opvoeden is natuurlijk geen kwestie van een paar weken, ook niet wanneer het een slim dier betreft.

Voed je pup met zachte hand op

Alles wat je puppy leert op de training, kun je als baasje natuurlijk thuis voortzetten. Ruim hier altijd voldoende tijd voor in en voed je puppy met zachte hand op. Een Rhodesian Ridgeback is een erg gevoelige hond die er niet tegen kan als je tegen het dier schreeuwt of lelijk doet.

Dit heeft ook geen enkel positief effect want de hond leert op die manier niets en krijgt er eerder een trauma van dan dat het wat oplevert. Zorg voor een duidelijke en consequente opvoeding, maar doe dit altijd met respect en liefde voor het dier. Belonen wanneer je hond het goed doet, hoort daar zeker bij.

Geef je hond de kans te leren

We hebben voor je op een rijtje gezet wat een Rhodesian Ridgeback puppy zoal moet kunnen op een bepaalde leeftijd. Dit zijn natuurlijk gemiddelden dus houd er rekening mee dat de ene hond wat sneller zal zijn of net wat langer nodig heeft dan de andere. Het is ook afhankelijk van hoeveel tijd je er zelf in steekt.

Hoe meer je met de hond doet, hoe sneller het dier zal leren. Geef het hondje wel de kans alles op zijn eigen tempo te doen en word niet boos als iets niet direct lukt. Dit komt vanzelf en sommige dingen hebben nu eenmaal meer tijd nodig dan andere.

Leer alles over de kenmerken van jouw Rhodesian Ridgeback

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Rhodesian Ridgeback? Bekijk dan ook het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Wat kan je pup op een bepaalde leeftijd zoal?

 • Wanneer je Rhodesian Ridgeback puppy 1,5 tot 2 maanden bij je in huis is, kent het dier commando’s zoals Plaats en Eet en reageert het al goed op zijn naam. Het is sowieso slim je hond vaak bij de eigen naam te noemen zodat het dier er snel aan gewend raakt.
 • Wandelen aan de riem is belangrijk om mee te oefenen. Na 2 tot 3 maanden kan je Rhodesian Ridgeback dit doorgaans al heel netjes. Blijven oefenen is hierbij heel belangrijk. Ga steeds korte stukjes met het dier wandelen zodat het leert hoe lopen aan de riem hoort en je meteen ook kunt oefenen met zindelijk worden. Commando’s zoals Mag niet en Stop begrijpt je pup ook al.
 • Na 4 of 5 maanden training kent en gehoorzaamt je Rhodesian Ridgeback ook bevelen zoals Wacht, Wandelen en Blijven.
 • Als je een poosje bezig bent met de training heeft de hond ook geleerd dat hij niet bang hoeft te zijn voor harde geluiden. Dit is meestal na een half jaar training het geval. Nu is een Rhodesian Ridgeback een relaxte hond dus in paniek slaan of flink tekeer gaan zal het dier maar zelden doen.
 • Na een half tot een jaar training weet de hond ook sporen te zoeken, leert het dier hoe het zich rustig dient te houden en kent het dier allerlei spelletjes, kan puzzels oplossen en weet al aardig ingewikkelde problemen tot een goed einde te brengen. De Rhodesian Ridgeback is een hond met een jachtinstinct dat je zeker tijdens wandelingen naar boven kunt brengen in het dier.
 • Na een jaar intensieve training heeft je pup geleerd hoe zich te gedragen en kan hij spelen, rennen en luistert goed naar zijn baasje. De socialisatie van het dier zit er op dat moment grotendeels op maar dat wil zeker niet zeggen dat je Rhodesian Ridgeback niks meer kan leren. Ga door met trainen en bied je huisdier steeds nieuwe uitdagingen aan. De hond zal zich zo niet snel gaan vervelen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rhodesian Ridgeback?

Bekijk dan het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Rhodesian Ridgebacks. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rhodesian Ridgeback wilde weten in één compleet e-book!”

Rhodesian Ridgeback Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw hond!

 • Wil je een Rhodesian Ridgeback kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Ridgeback de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Rhodesian Ridgebacks en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Rhodesian Ridgeback Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Rhodesian Ridgeback Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Rhodesian Ridgeback Handboek interessant zal vinden.

Welkom Ridgeback vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!