Home | Rhodesian Ridgeback: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

Rhodesian Ridgeback: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een raszuivere Rhodesian Ridgeback komt maar in twee kleuren voor. Wil je een andere kleur, dan is de kans groot dat je een kruising dient te kiezen. Wanneer je bijvoorbeeld een raszuivere zwarte Ridgeback wilt, zul je deze niet vinden. De hond die er het meeste op lijkt en wel in het zwart voorkomt, is de Thai Ridgeback.

Deze hond lijkt zowel qua uiterlijk als karakter op de Rhodesian Ridgeback maar heeft een andere vachtkleur. Wanneer een Rhodesian Ridgeback met een Labrador wordt gekruist, kan de uitkomst ook een zwarte hond zijn.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rhodesian Ridgeback nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Ridgeback!

Verschillende kleuren bij een Rhodesian Ridgeback

Een Rhodesian Ridgeback komt alleen voor in de kleuren licht tarwe en rood tarwe. Dit zijn beide kleuren die naar roodbruin neigen waarbij de lichte variant net wat minder fel rood is. Bij het hondenras is wit toegestaan in vlekken, mits deze op bepaalde plekken op het lichaam zitten.

De hond heeft vaak wel een donkerdere snuit en donkerbruine plekken op de oren en rondom de ogen. Dit valt allemaal binnen de rasstandaard. Heeft je Ridgeback een andere kleur? Dan wordt deze niet erkend binnen het ras en zul je veelal met een kruising te maken hebben.

De zwarte Ridgeback

Heb je een Ridgeback met een zwarte vacht? Dan zal dit geen Rhodesian maar een Thai Ridgeback zijn. Beide Ridgeback rassen dragen deze naam omdat ze uitgedost zijn met de kenmerkende ridge. De Thai Ridgeback komt in de volgende kleuren voor: donkerbruin, blauw, zilver en zwart.

Qua uiterlijk en karakter lijken beide Ridgebacks sterk op elkaar maar ze kennen een ander land van oorsprong. De Thai Ridgeback is een atletische en gespierde hond die net als de andere soort erg intelligent is. De hond is lief en loyaal en kan ook prima als gezinshond fungeren.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Rhodesian Ridgeback wordt ook uitgebreid behandeld in Rhodesian Ridgeback Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De zwarte vacht van een Ridgeback verzorgen

Zwart is een vachtkleur die bij veel hondenrassen voorkomt. Een zwarte vacht is mooi en wordt dan ook door veel mensen gekozen als zij een hond aanschaffen. De zwarte vacht van de Ridgeback glanst altijd want dit hoort bij het ras. De vacht is kortharig en ligt dicht op het lichaam van de hond.

Deze viervoeter heeft geen intensieve vachtverzorging nodig maar een keertje borstelen kan altijd. Naar de trimsalon gaan is bij dit ras niet nodig. De Ridgeback is geen grote fan van water maar dat wil niet zeggen dat je de vacht niet een keer kunt wassen. Gebruik hiervoor altijd goede en milde hondenshampoo.

De ridge

Bij een roodbruine, grijze of bruine Ridgeback valt de ridge op de rug beter op dan bij een zwart dier maar dat betekent niet dat de hond deze niet heeft. Ook bij een zwarte Ridgeback is deze kenmerkende streep die van de kop tot aan de staart van het dier loopt aanwezig.

De haren van de ridge groeien in tegenovergestelde richting van de rest van de vacht en zijn ook langer. Je kunt deze ook prima zelf borstelen maar let altijd goed op dat je met de haargroei mee werkt. De hond tegen de haren in borstelen is namelijk ook letterlijk geen goede zaak.

Het borstelen van een Ridgeback

Als je een Ridgeback borstelt, is het voldoende om dat gemiddeld eens per week te doen. Meer vachtonderhoud heeft de kortharige hond niet nodig. De vacht een paar keer per week borstelen hoeft alleen wanneer de hond in de rui is.

Hiermee zorg je ervoor dat er geen losse haren tussen de vacht blijven zitten die mogelijk voor irritatie en een doffe vacht kunnen zorgen bij de Ridgeback. Gebruik altijd een goede borstel die voor de vacht van de hond geschikt is. Hiermee kun je de vacht netjes in orde brengen en doe je het dier geen pijn tijdens het borstelen. Omdat de ridge wat langer haar heeft, gebruik je daar beter een andere borstel voor.

Leer alles over jouw lieve Rhodesian Ridgeback

Wil je álles leren over jouw Rhodesian Ridgeback? Bekijk dan ook het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Wat als je zwarte Ridgeback een doffe vacht heeft?

De vacht van een gezonde Ridgeback glanst altijd. Dat hoort bij dit hondenras. Een zwarte vacht die glanst is altijd erg goed zichtbaar als de hond in de zon staat. Wanneer de vacht niet mooi glanst of op een bepaald moment dof begint te worden, is dat geen goed teken. Een dof ogende vacht bij het dier kan diverse oorzaken hebben.

Misschien is het voer niet goed geschikt voor je hond of wordt deze al wat ouder waardoor de vacht doffer wordt. Ook tijdens de ruiperiode kan de vacht wat dof kijken doordat er losse haren tussen blijven zitten. Een doffe vacht kan tevens duiden op een medisch probleem.

Bezoek aan de dierenarts

Ga daarom altijd tijdig naar de dierenarts wanneer de zwarte vacht van je Ridgeback niet meer zo mooi glanst als eerst. Deze kan de oorzaak hiervan proberen te achterhalen. Indien de doffe vacht wordt veroorzaakt door een onderliggend medisch probleem, is het belangrijk dat je er zo snel mogelijk bij bent zodat er gekeken kan worden naar een mogelijke behandeling.

Als baasje van een Ridgeback breng je natuurlijk een flinke hond mee naar de dierenarts. Het is daarom belangrijk dat je hond goed went aan bezoekjes aan de dierenarts en het geen probleem vormt om je huisdier mee te nemen. Wen je huisdier daarom reeds als pup aan regelmatige bezoekjes en beloon het dier als dit het goed doet.

Ga naar de trimsalon

Voor het onderhoud van de vacht hoeft een Ridgeback niet naar een trimsalon want dit kan je als baasje prima zelf doen. Het is wel belangrijk dat de nagels aan de poten van de hond met regelmaat geknipt worden. Dit kun je zelf doen mits de hond dit toelaat. Ook hiervoor geldt natuurlijk dat je er zo vroeg mogelijk mee moet beginnen.

Kun of durf je de nagels van je Ridgeback niet zelf te knippen? Dan kun je met je viervoeter naar de trimsalon of de dierenarts gaan. Zij hebben er speciale scharen voor en hebben er de nodige ervaring mee zodat een knipbeurt zo weer achter de rug is.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rhodesian Ridgeback?

Bekijk dan het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Rhodesian Ridgebacks. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rhodesian Ridgeback wilde weten in één compleet e-book!”

Rhodesian Ridgeback Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw hond!

  • Wil je een Rhodesian Ridgeback kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Ridgeback de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rhodesian Ridgebacks en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Rhodesian Ridgeback Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Rhodesian Ridgeback Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Rhodesian Ridgeback Handboek interessant zal vinden.

Welkom Ridgeback vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!