Home | Is een Rhodesian Ridgeback agressief? En welke invloed heb jij zelf?

Is een Rhodesian Ridgeback agressief? En welke invloed heb jij zelf?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Rhodesian Ridgeback is een grote hond maar het is bepaald geen dier waar kwade bedoelingen in zitten. Wanneer je honden soms wat eng vindt, kan dit ras je natuurlijk wel wat schrik inboezemen, maar dan enkel vanwege de grootte van het dier. Qua karakter hoef je weinig van deze hond te vrezen. Het is een lieve reus die heel sociaal en vriendelijk naar mensen toe is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rhodesian Ridgeback nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Ridgeback!

De Rhodesian Ridgeback als jachthond

De Rhodesian Ridgeback stamt uit Afrika waar de hond in vroegere tijden veel werd ingezet om leeuwen en andere wilde dieren te verjagen die een bedreiging voor de mensen en de akkers vormden. De hond is snel en bijzonder wendbaar, heeft een groot uithoudings-vermogen en is uitermate geschikt om als waakhond te fungeren.

Deze taak heeft hij tegenwoordig ook nog vaak maar verder is de hond natuurlijk getransformeerd tot gezinshond. De Rhodesian Ridgeback was, toen deze nog volop werd ingezet als jachthond, geen agressief ras maar was vooral slim genoeg om de leeuwen af te leiden en moe te maken.

Niet agressief maar wel waaks

Als je niet zo heel erg dol op honden bent, of er zelfs wat schrik voor hebt, dan is het logisch dat je door het postuur van de Rhodesian Ridgeback afgeschrikt kunt raken. Het mag dan wel een grote hond zijn, agressie zit er niet in. De Rhodesian Ridgeback is van nature een sociale en vriendelijke hond die mensen niet zomaar kwaad zal doen.

De hond kan prima ingezet worden als waakhond maar gaat niet direct als een bezetene tekeer als hij onraad bespeurt. De hond houdt alles wat er om hem heen gebeurt goed in de gaten, maar doet dat meer op een relaxte manier.

Blaft je Rhodesian Ridgeback? Dan kun je als baasje het beste direct gaan kijken want dan is er beslist meer aan de hand. De Rhodesian Ridgeback zal zijn mensen zeker beschermen maar toont weinig tot geen agressie naar vreemde mensen of andere dieren en is hooguit wat afwachtend.

Let op: Het karakter van jouw Rhodesian Ridgeback (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Rhodesian Ridgeback Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Goede socialisatie is belangrijk

De Rhodesian Ridgeback is een sociale en intelligente hond. Het is belangrijk dat je je pup zo vroeg mogelijk meeneemt naar de hondentraining zodat hij daar veel kan leren en goed gesocialiseerd wordt. De Rhodesian Ridgeback komt dan ook meer in contact met andere honden en leert daar op de juiste manier mee omgaan.

De hond weet niet van zichzelf dat hij tamelijk groot is dus houd daar rekening mee. Het postuur zou op een kleinere hond imponerend kunnen overkomen terwijl de Rhodesian Ridgeback niks kwaads in de zin heeft. Het is wel belangrijk dat je de hond goed socialiseert.

Hiermee leert de hond goed omgaan met andere dieren maar wordt het tevens een gehoorzame en aanhankelijke hond die goed naar het baasje luistert. Er is niks mis met je hond trainen want daar leert het dier van en jullie zijn ook nog eens samen bezig.

Gevoelige hond die een consequente opvoeding nodig heeft

De Rhodesian Ridgeback is een hond die wel erg gevoelig is en met zachte hand moet worden opgevoed. Wanneer je de hond traint en iets probeert aan te leren, is het belangrijk dat je geduld hebt en er de nodige tijd in investeert. Ga er niet van uit dat alles meteen de eerste keer al lukt en geef je pup de kans iets te ontdekken en het goed te doen.

De Rhodesian Ridgeback is een intelligente hond maar die moet ook de kans krijgen iets te leren. Het is belangrijk dat je altijd duidelijke signalen aan de hond geeft en consequent bent in de opvoeding van het dier. Gebruik nooit geweld en schreeuw niet tegen de hond als deze het niet goed doet.

Dit heeft een averechts effect en het dier is dermate gevoelig dat het er zelfs een trauma van kan oplopen. Streng zijn mag, maar doe dit op een respectvolle manier naar de hond toe.

Zelfstandig type

De Rhodesian Ridgeback is een zelfstandige hond die zelf ook wel eens wat kan gaan ondernemen. Doet je hond nu iets wat niet gewenst is of maakt hij er misbruik van als je even niet goed oplet? Probeer dit gedrag dan op een zachte doch consequente manier tegen te gaan. Zo bereik je als baasje het snelste dat de hond doet wat jij wilt.

De Rhodesian Ridgeback hoeft niet voor alles een commando te krijgen en kan zeker ook dingen uit zichzelf doen. Wanneer de hond bijvoorbeeld gewend is als jij buiten aan het werk bent om te waken, zal het dier dit ook iedere keer doen zonder dat het gevraagd wordt.

De Rhodesian Ridgeback is graag samen en voor zijn baasje aan het werk dus wanneer hij dat eenmaal kent, zal dat weinig problemen opleveren en begrijpt het dier snel wat de bedoeling is.

Leer alles over het karakter van jouw Rhodesian Ridgeback

Wil je alles weten over het karakter van jouw Rhodesian Ridgeback? Bekijk dan ook het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een volwassen hond kan ook dingen aan- en afleren

Wanneer je een volwassen Rhodesian Ridgeback in huis haalt die weinig tot geen socialisatie genoten heeft, bestaat de kans dat het dier ongewenst gedrag vertoont. Agressie zal daar zelden bij zitten omdat dit niet in de aard van de hond zit maar wanneer het dier daarop getraind is, komt het wel voor.

Nu is de Rhodesian Ridgeback een bijzonder intelligente hond die je zelfs op latere leeftijd nog dingen kunt aan- en afleren. Houd er rekening mee dat je Rhodesian Ridgeback, wanneer deze een rugzakje heeft, ongewenst gedrag kan vertonen. Dit kun je het dier afleren, maar dat kost bij een volwassen hond natuurlijk veel tijd en geduld.

Het duurt ook langer dan bij een puppy die alles spelenderwijs aanleert maar het is zeker niet onmogelijk.

Agressie bij dit ras is onnatuurlijk

Wanneer de hond agressief gedrag vertoont, weet dan dat dit niet natuurlijk is bij dit hondenras maar dat het is aangeleerd. Je kunt als baasje wel proberen dit af te leren maar houd daarbij in gedachten dat dit niet zo heel eenvoudig gaat. Veel ervaring met probleemhonden kan je daarbij helpen om van je Rhodesian Ridgeback alsnog een lieve en zeker geen vechthond te maken.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rhodesian Ridgeback?

Bekijk dan het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Rhodesian Ridgebacks. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rhodesian Ridgeback wilde weten in één compleet e-book!”

Rhodesian Ridgeback Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw hond!

  • Wil je een Rhodesian Ridgeback kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Ridgeback de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rhodesian Ridgebacks en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Rhodesian Ridgeback Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Rhodesian Ridgeback Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Rhodesian Ridgeback Handboek interessant zal vinden.

Welkom Ridgeback vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!