Home | Rhodesian Ridgeback als gezinshond: dit moet je weten

Rhodesian Ridgeback als gezinshond: dit moet je weten

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je een gezin hebt, al dan niet met kinderen, en op zoek bent naar een nieuwe huisgenoot in de vorm van een hond, dan is het belangrijk dat je eerst goed overweegt of dit huisdier bij je past. Je hebt er natuurlijk veel tijd en ruimte voor nodig en dient de nodige aandacht aan je viervoeter te besteden.

Gaat dit wel lukken? Bekijk dan goed welk ras het beste bij jou als persoon en goed binnen je gezinssituatie past. Denk zeker ook eens aan een Rhodesian Ridgeback als je een grote gezinshond zoekt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rhodesian Ridgeback nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Ridgeback!

Vriendelijke en lieve gezinshond

De Rhodesian Ridgeback was oorspronkelijk een jachthond en wordt tegenwoordig ook nog als waakhond ingezet maar het ras is ook uitermate geschikt als gezinshond. Het is een bijzonder vriendelijke hond die, mits goed gesocialiseerd, ook prima kan omgaan met kinderen.

Het dier mag als een soort loebas overkomen maar dan wel eentje met een vriendelijk karakter. De hond is bijzonder intelligent en kan ook zelfstandig dingen doen zonder daar steeds commando’s voor te hoeven krijgen. De hond is aanhankelijk naar zijn mensen maar niet tot het overdrevene toe.

Geen hond voor bij heel kleine kinderen

Een Rhodesian Ridgeback is natuurlijk, eenmaal volwassen, een grote hond. Dit heeft het dier zelf natuurlijk niet echt in de gaten waardoor de hond wel eens wat lomp kan overkomen. Het is daarom niet de meest geschikte hond voor bij heel kleine kinderen.

Dit is simpelweg niet zo handig omdat de hond ze om zou kunnen lopen in al zijn enthousiasme, overigens totaal niet kwaad bedoeld. Kleine kinderen zouden ook bang kunnen zijn door de imposante gestalte van de Rhodesian Ridgeback en dat voelt de hond natuurlijk ook aan. Het is sowieso een zeer gevoelig dier hoewel het uiterlijk wellicht anders doet vermoeden.

Kijk je naar de snuit van de Rhodesian Ridgeback, dan zie je al dat je met een gemoedelijke, op tijden zelfs zeer relaxte hond te maken hebt.

Let op: Het karakter van jouw Rhodesian Ridgeback (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Rhodesian Ridgeback Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Leuke hond om samen dingen mee te doen

De hond kan wel prima met wat grotere kinderen die begrijpen dat ze er niet bang voor hoeven te zijn en er leuke dingen mee kunnen ondernemen. De Rhodesian Ridgeback is een hond met veel energie die geen uitdaging uit de weg gaat en graag wil rennen, spelen en lange wandelingen wil en ook kan maken.

Dit is natuurlijk voor kinderen, en voor jezelf als baasje, ook altijd leuk om te doen omdat je dan lekker samen met je huisdier bezig bent. De hond houdt ook erg van uitdagingen in de vorm van puzzels en spelletjes en zal deze snel oplossen doordat het een intelligent dier is. Zorg ook altijd voor voldoende variatie hierin.

Socialiseer je hond reeds als puppy

Als je een Rhodesian Ridgeback aanschaft, zorg er dan voor dat de hond zo vroeg mogelijk naar hondentraining gaat. Daar leert je huisdier niet alleen spelletjes en commando’s maar maakt het dier ook kennis met andere honden en mensen. Zo wordt je Rhodesian Ridgeback goed gesocialiseerd en heb je er als het eenmaal een volwassen hond is, een gehoorzaam en lief dier aan dat prima met kinderen kan omgaan.

Dat het geen schoothondje is, is wel duidelijk als je alleen al naar het formaat van de hond kijkt. Dit neemt niet weg dat het dier zeer atletisch gebouwd is en razendsnel en wendbaar is. Het is dan ook een prima hond om bijvoorbeeld parcoursen mee af te leggen die speciaal voor honden zijn gemaakt.

Leer alles over het karakter van jouw Rhodesian Ridgeback

Wil je alles weten over het karakter van jouw Rhodesian Ridgeback? Bekijk dan ook het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Goede doch rustige waakhond

De Rhodesian Ridgeback is een goede waakhond. Hij zal niet overdreven veel blaffen en er niet extreem alert uitzien als hij voor zijn baasje waakt maar doet dit wel degelijk. Hij houdt, op een rustige doch bijzonder alerte manier, alles in de gaten wat er om hem heen gebeurt.

Is de hond er eenmaal aan gewend om bijvoorbeeld te waken als jij buiten bent? Dan hoef je het dier niet steeds dat commando te geven maar zal hij dit ook uit zichzelf doen. Wanneer je Rhodesian Ridgeback aanslaat, kun je er als baasje zeker van zijn dat er ook echt wat aan de hand is, want dit doet de hond niet zomaar.

Lange puppytijd

De Rhodesian Ridgeback is een hond die wel vroegtijdig gesocialiseerd moet worden maar het is tevens een ras dat een lange puppytijd kent. De hond is zelfs pas tegen de tijd dat deze twee tot twee en half jaar oud is, volledig volwassen qua karakter. Dit komt niet doordat de hond niet slim is want het is juist een bijzonder intelligent ras.

Om het karakter en de intelligentie de kans te geven zich volledig en op het juiste tempo te ontwikkelen, heeft de hond daar nu eenmaal wat meer tijd voor nodig dan de meeste andere hondenrassen. Als pup is de Rhodesian Ridgeback super enthousiast en op zijn tijd zelfs best dom in bepaalde dingen maar leert snel.

Zorg voor een consequente doch zachte opvoeding

Een goede opvoeding dient bij de Rhodesian Ridgeback altijd met zachte hand te gebeuren. De hond is erg gevoelig en reageert niet goed op schreeuwen of wanneer iemand lelijk tegen het dier doet. Bij een goede opvoeding is het sowieso belangrijk dat je respect toont voor de hond en laat blijken wanneer deze het goed doet.

De hond belonen is hierbij essentieel. Een Rhodesian Ridgeback is slim genoeg om snel door te hebben dat hij lekkers krijgt als hij het goed doet en dit zal leiden tot gewenst gedrag. Een strenge opvoeding is niet erg, maar word zeker niet boos als je Rhodesian Ridgeback iets niet direct door heeft of het wat meer tijd kost om iets te leren.

Dit heeft alleen maar een averechts effect en kan er zelfs voor zorgen dat je huisdier een trauma oploopt door zijn gevoeligheid. Een hond opvoeden en socialiseren kost nu eenmaal tijd en geduld, ook als is het een bijzonder intelligent ras.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rhodesian Ridgeback?

Bekijk dan het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Rhodesian Ridgebacks. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rhodesian Ridgeback wilde weten in één compleet e-book!”

Rhodesian Ridgeback Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw hond!

  • Wil je een Rhodesian Ridgeback kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Ridgeback de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rhodesian Ridgebacks en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Rhodesian Ridgeback Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Rhodesian Ridgeback Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Rhodesian Ridgeback Handboek interessant zal vinden.

Welkom Ridgeback vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!