Home | Is de Rhodesian Ridgeback moeilijk? Lees dit artikel

Is de Rhodesian Ridgeback moeilijk? Lees dit artikel

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Rhodesian Ridgeback is geen heel moeilijke hond om op voeden of om als huisgenoot te hebben. Het is wel een grote hond wanneer deze eenmaal volwassen is dus dat is een factor om rekening mee te houden, maar het ras is niet bepaald ingewikkeld om te trainen.

Zelfs voor mensen die nog niet eerder een Rhodesian Ridgeback gehad hebben, kan het een prima huisgenoot worden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Rhodesian Ridgeback nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Ridgeback!

Lieve en sociale hond

Heb je wel interesse in een Rhodesian Ridgeback maar weet je nog niet zoveel van dit ras? Dan is het belangrijk dat je je er wat beter in verdiept. Zo kun je namelijk voor jezelf bepalen of je het ras echt leuk vindt en of het bij jou als persoon en je thuissituatie past.

De Rhodesian Ridgeback is een lieve, van nature heel sociale en behoorlijk aanhankelijke hond die niet moeilijk is in de omgang met mensen en dieren. Wanneer de hond eenmaal volwassen is, kan deze door zijn postuur wat imponerend overkomen maar het is zeker geen hond met veel kwaad in de zin en het ras is daarom ook prima geschikt als familiehond.

Ga met je hond op puppytraining

Het is daarbij wel van belang dat je zo vroeg mogelijk begint met het socialiseren van je Rhodesian Ridgeback puppy. Op die manier leert je hond hoe om te gaan met andere honden en mensen en het is verstandig daarvoor naar puppytraining te gaan.

Naarmate je hond ouder wordt, kun je er dan ook nog eens vervolgcursussen mee doen. De Rhodesian Ridgeback is heel leergierig en ook erg slim dus het kost weinig moeite het dier op te voeden en te socialiseren. Het is wel belangrijk dat je als baasje rekening houdt met het feit dat het een tamelijk zelfstandige hond is. Dit houdt in dat het dier ook dingen uit zichzelf kan doen, zonder dat het daarvoor een commando gekregen heeft.

Let op: Het aan- of afleren van gedrag bij jouw Rhodesian Ridgeback (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Rhodesian Ridgeback Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Zelfstandige hond

Zorg er daarom altijd voor dat je de hond op consequente wijze opvoedt en geef duidelijke signalen aan het dier af. Zo begrijpt de hond snel wat jij wilt of bedoelt en zal dit leiden tot gewenst gedrag.

Als je twijfelt of soms verslapt in de opvoeding, is de Rhodesian Ridgeback intelligent genoeg om dit snel door te hebben en zal de hond dat zeker gebruiken om iets zelfstandig te gaan doen. Dat is niet erg zolang het gewenst gedrag is maar op ongewenst gedrag zit je als baasje immers niet te wachten.

Dat de hond zelfstandig dingen kan doen is wel handig op bepaalde momenten. Is de hond bijvoorbeeld gewend om te waken als jij buiten iets aan het doen bent? Dan hoef je daar niet steeds een commando voor te geven maar zal je viervoeter dit gewoon uit zichzelf doen.

Vroege socialisatie is noodzakelijk

De Rhodesian Ridgeback is een hond die van nature al heel sociaal is maar om het gedrag in goede banen te leiden, is een vroege en duidelijke socialisatie wel echt nodig. De hond kan prima met kinderen omgaan mits deze zijn grenzen respecteren. Mede door het postuur van de hond is het wel duidelijk dat het niet bepaald om een schoothondje gaat.

Zowel letterlijk als figuurlijk natuurlijk niet. De Rhodesian Ridgeback wil graag dingen samen met zijn mensen dingen ondernemen en bij allerlei activiteiten betrokken worden maar de hond zal niet heel de dag achter je aan lopen. Het dier wil namelijk op zijn tijd ook graag eens relaxen en lekker lui gaan liggen.

Dit wil overigens niet zeggen dat de hond op dat moment niet waaks is. Het dier houdt echt wel in de gaten wat jij aan het doen bent en blijft alert, hoewel dat niet altijd even duidelijk te zien is.

Leer alles over (ongewenst) gedrag van jouw Rhodesian Ridgeback

Wil je álles leren over de opvoeding en het gedrag van jouw Rhodesian Ridgeback? Bekijk dan ook het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Zorg voor voldoende ruimte en beweging

De Rhodesian Ridgeback is geen moeilijke hond om te houden maar het is wel belangrijk dat je thuis de ruimte hebt. Het is nu eenmaal een grote hond die simpelweg niet past op een appartement of in een klein huis. Daar kan het dier gewoon niet goed of voldoende bewegen omdat het niet past.

Een huis met een tuin is zeker ook aan te raden omdat de hond dan lekker kan spelen en rennen. Een Rhodesian Ridgeback is een hond met veel energie en een groot uithoudingsvermogen. Als pup zal je Rhodesian Ridgeback bruisen van de energie en wil het dier niets liever dan spelen, rennen en wandelingen maken.

Eenmaal volwassen, is de hond nog wel eens lui maar als je als baasje voldoende beweging aanbiedt en samen actief bezig bent, stimuleer je de hond goed en zal deze het geweldig vinden om samen lange wandelingen te maken.

Hond met een jachtinstinct

De Rhodesian Ridgeback kan prima leren om los te lopen waar dat is toegestaan maar houd er wel rekening mee dat het van origine een jachthond is en dat dit instinct niet helemaal uit het ras verdwenen is. Wanneer je hond los loopt en tijdens een wandeling een konijntje of ander klein dier ziet, bestaat de kans dat hij er achter aan gaat.

Leer je hond daarom ook altijd goed om aan de riem te lopen. Loslopen mag niet overal maar het voorkomt ook dat je huisdier de benen neemt en jij het moet gaan terughalen. Als je de hond beloont voor netjes aan de riem lopen, zal het dier dat snel doorhebben en geeft het ook geen enkel probleem.

Laat het dier niet te lang alleen thuis

Als je zelf als baasje veel van bewegen en lekker actief bezig zijn houdt, is de Rhodesian Ridgeback een prima hond voor jou. Houd je daar zelf niet zo van? Dan kijk je beter even verder voor een ander ras. Het is daarnaast belangrijk dat je veel thuis bent als je een hond neemt. Er zijn maar weinig hondenrassen die lang alleen thuis kunnen blijven.

De Rhodesian Ridgeback kan wel een poosje alleen zijn, zeker als het dier daaraan gewend is, maar zorg dat het nooit te lang duurt. Dit kan namelijk leiden tot verveling of ongewenst gedrag.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Rhodesian Ridgeback?

Bekijk dan het Rhodesian Ridgeback Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Rhodesian Ridgebacks. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Rhodesian Ridgeback wilde weten in één compleet e-book!”

Rhodesian Ridgeback Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw hond!

  • Wil je een Rhodesian Ridgeback kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Rhodesian Ridgeback trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Ridgeback de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Rhodesian Ridgebacks en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is Rhodesian Ridgeback Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Rhodesian Ridgeback Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Rhodesian Ridgeback Handboek interessant zal vinden.

Welkom Ridgeback vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!